LED TV

Este cel mai des tip de televizor intâlnit pe piață in momentul de față. Tehnologia LED este si cea mai ieftină astfel încât producătorii optează (încă) pentru panourile led.

Televizoarele LED au 3 tipuri de iluminare:

  1. Iluminarea laterală sau Edge LED. Este cel mai clasic tip de iluminare și se folosește la marea majoritate a televizoarelor deoarece este și cel mai ieftin tip de iluminare. Iluminarea este redată de benzile de leduri situate la dreapta/stânga displayului sau în partea de sus/jos a acestuia.
  2. Iluminarea din spatele ecranului sau Direct LED. Este tipul de iluminare care oferă un control mult mai pronunțat al iluminării asfel televizorul oferă un contrast superior cu o coloristică îmbunătățită, dar fară un control al filtrelor de iluminare ( Local Dimming ).
  3. Iluminarea matricială din spate sau Full Array LED BackLight. Este cel mai costisitor tip de iluminare deoarece panoul este iluminat din spate prin mai multe zone matriciale si cu un control de iluminare precis (Local Dimming) ,astfel încât televizorul poate reda mult mai multe culori, constrat si detaliu dar si un negru mult mai pronunțat. În general, acest tip de iluminare apare la seriile din gama de vârf a producătorilor.

QLED

QLED sau Quantum Dot LED este o denumire ultilizată de Samsung pentru prima dată in televizoare in 2017.  Ulterior au inceput si chinezii de la TCL să utilizeze denumirea de QLED.

Televizoarele QLED sunt defapt LED-uri TV care au in compoziția panoului tehnologia Quantum Dot.

  • Ce este Quantum Dot?

Pe scurt este vorba de nano particule care au capacitatea de a strălucii atunci cand sunt  luminate. Acestea pot inlocui retroiluminatea televizoarelor astfel încât culorile de bază, roșu, verde și albastru să fie afișate cat mai corect. Astfel televizoarele pot reproduce o imagine cat mai naturală, contrastul si culorile fiind mult mai bine redate decat pe un TV LED convențional.

  • Unde mai găsim televizoare cu Quantum Dot?

Primele televizoare cu Quantum Dot au fost fabricate de japonezii de la Sony in anul 2013, respectiv seriile X900A și W900A, însă ei folosesc tehnologia sub denumirea de Triluminos Display.

După Sony, au introdus si cei de la LG in 2015 primele serii cu tehnologia Quantum Dot. La fel și cei de la LG utlizează tehnologia sunt denumirea de Color Prime Nano Spectrum/Nano Cell Display.

 

OLED

Cea mai nouă tehnologie de pe piața televizoarelor în momentul de față.

Primul OLED a fost prezentat la CES in 2012 de LG, urmând ca în următorii ani până în prezent să fie cel mai mare producător de panouri OLED din lume. În 2017 s-au alăturat si giganții ca Sony, Panasonic și Phillips în producerea de televizoare OLED.

  • Ce înseamnă OLED?

OLED (Organic Light-Emitting Diode) sau LED-ul organic este un tip de display format dintr-un material organic semiconductor.

Diferența ENORMĂ față de un televizor LED o face iluminarea panoului. Având suprafața formată dintr-un material organic televizoarele OLED pot să-și autoilumineze individual fiecare pixel de pe ecranul televizorului , ceea ce poate oferii nivelul de negru perfect, contrast infinit dar și cea mai realistă paletă de culori.