Așa cum spune și titlul, mai jos vă voi prezenta tipurile de display-uri folosite de producătorii de televizoare precum LG, Sony, Samsung, Panasonic, Philips, etc.

  • Ecranul VA (VERTICAL ALIGNMENT)

Este tipul de display ce oferă performanțe excelente pe contrast, acesta ating valori între 2000:1 și 7000:1 (contrast static), cam de 4/5 ori mai mare decât un display IPS. Acesta mai este cunoscut, ca având un negru profund indiferent că este privit într-o încăpere luminoasă sau întunecată și cu puține cazuri de bleeding sau clouding. ( Sau chiar deloc ). Unul dintre minusurile acestui tip de display este unghiul de vizibilitate, privit puțin din lateral, oferă o imagine mai ,,spălăcită”, cu o coloristică scăzută. Alt minus, este timpul de răspuns mult mai ridicat față de un display IPS/OLED, asfel la scenele rapide motion blur-ul e mult mai vizibil. Principalii producători de panouri VA sunt AU Optronics (Taiwan) și Samsung Electronics (Coreea).

  • Ecranul IPS (In-Plane Switching)

Despre ecranele IPS se poate spune că au fost create pentru a rezolva problema ecranelor VA, adică posibilitatea de a oferii un unghi de vizibilitate ridicat, cu o reproducere mai bună a culorilor, dar și o fiabilitate mult mai mare în timp. Un alt plus, e faptul ca au timp de răspuns mult mai rapid, tocmai de accea sunt cele mai recomandate pentru gamerii profesioniști. Problema ecranelor IPS e faptul că nu ating un contrast mare, max. 2000:1 (contrast static ), iar privite într-o încăpere întunecată, acestea nu pot reda un negru profund asemănător panourilor VA. Principalii producători de panouri IPS sunt LG Electronics (Coreea), AU Optronics (Taiwan) și JDI (Japan Display Inc).

  • Ecranul OLED (Organic Light-Emitting Diode)

Deși, în urmă cu 3/4 ani nu prea se discuta de panoul OLED, în prezent mulți consideră această tehnologie ca fiind tehnologia viitorului, sau tehnologia care poate oferii capacitatea maximă a unui display. Față de panourile VA/IPS, panoul OLED oferă o iluminare pe fiecare pixel individual, astfel culorile vor fi precise pe toată suprafața ecranului, contrastul este infinit, iar negrul va fi redat perfect. În cazul panourilor OLED, nu se poate discuta de problema panourilor VA/IPS: bleeding sau clouding, iar timpul de răspuns este cel mai rapid. (Aprox. 0,1 – 0,3 ms). Totuși, încă nici tehnologia OLED nu a fost adusă la perfecțiune, și are și aceasta câteva minusuri. Principalul minus al unui display OLED este riscul de burn-in sau remanență. În momentul în care sunt imagini statice pe display la o utilizare îndelungată pe aceiași sursă (6/7 ore zilnic) s-ar putea să rămână sigla imprimată pe display chiar dacă schimbați sursa. Un alt minus considerat de unele persoane e faptul că un ecran OLED  nu poate atinge o luminozitate la fel de ridicată ca și un flagship LED. (OLED max. 700/750 cd/m2 iar un LED FALD max 1600/1800 cd/m2). Dar să fim sinceri, cine iși ține televizorul setat la asfel de luminozitate… 🙂

Principalul producător de panouri OLED este LG Electronics.